facebook pixel pageview

Τέλος σχολικής χρονιάς: Πως να μην επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού σου;

Μαμά που κρατάει ψηλά το παιδί της με το τέλος της σχολικής χρονιάς

Πέρασαν κιόλας εννέα μήνες από τότε που πρωτοχτύπησε το σχολικό κουδούνι για το πρώτο διάλλειμα μετά από το μάθημα; Μα πώς περνάει έτσι ο καιρός…Το παιδί μας έκανε φίλους, διάβασε, έμαθε, απογοητεύτηκε, νίκησε, βραβεύτηκε!!  Και πόσα σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων χωράνε σε μία παιδική ψυχούλα κατά την σύντομη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς;  Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά βιώνουν με διαφορετική βαθμίδα ωριμότητας τη λήξη του σχολικού έτους. Αυτή σηματοδοτεί αυτόματα την έναρξη της ξεγνοιασιάς, του καλοκαιριού, του ύπνου, των διακοπών, του μη διαβάσματος, του πολύ παιχνιδιού, της περισσότερης ώρας στο σπίτι.. αλλά και το χάσιμο των φίλων της ίδιας τάξης (έστω των περισσότερων), του προγράμματος, της οργάνωσης, της μάθησης, των εκδρομών με τους φίλους. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, σε κάποιους αρέσουν όλα αυτά… ναι ναι ακόμη και το διάβασμα αρέσει σε κάποιους!

Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις αυτόν τον «αποχωρισμό» πιο ανώδυνο και να μην στεναχωρήσεις την παιδική καρδούλα;

Δες παρακάτω κάποιες συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν:

Φωτογραφία


Βρες την φωτογραφία που έβγαλες στην αρχή της χρονιάς, διάλεξε τα ίδια ρούχα και την ίδια πόζα και απαθανάτισε την ίδια στιγμή στη λήξη του σχολείου. Είναι πολύ διασκεδαστικό!

 

Διοργάνωσε ένα πάρτυ

Κάτι σαν… τελετή λήξης βρε παιδί μου! Στο τέλος κάθε χρονιάς μπορείς να μαζεύεις φίλους του παιδιού σου με ή χωρίς γονείς και να το γιορτάσετε, βγάζοντας φωτογραφίες και χορεύοντας πολύ. Θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη στιγμή που όλοι θα ξεδώσουν και δεν την ξεχνούν. Φουσκώστε πολλά μπαλόνια και σκάστε τα όλα πριν φύγετε! Έτσι, για την χρονιά που έφυγε!

Καλή διασκέδαση!

Γραμμή τερματισμού

Το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν αρέσει στα παιδιά μόνο επειδή λένε αντίο σε μαθήματα και υποχρεώσεις αλλά επειδή υποδέχονται και το καλοκαίρι, που σημαίνει διακοπές, θάλασσα, μεγάλη μέρα, παγωτά, παιχνίδια! Φροντίστε να έχετε τοποθετήσει από πριν στην εξώπορτα μια κορδέλα (πανί, ύφασμα) τερματισμού που για να μπουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι θα πρέπει να το κόψουν με το σώμα τους. Ακόμα καλύτερα αν έχετε γράψει σε αυτό “Επιτέλους, καλοκαίρι!” ή κάτι αντίστοιχο… Ένας βιωματικός τρόπος για να υποδεχτούν τα παιδιά αυτή την αλλαγή σελίδας στη ζωή τους με την πιο διασκεδαστική διάθεση.

Συνέντευξη

Μπορείτε να πάρετε συνέντευξη από όλους τους συμμαθητές του τμήματος ακόμη και τους δασκάλους. Φροντίστε να αποθηκεύσετε και να στείλετε το βίντεο ηλεκτρονικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Για παράδειγμα, ζητήστε από το παιδί σας να θυμηθεί την πιο αστεία σκηνή της χρονιάς, ποιο ήταν το αγαπημένο του παιχνίδι που έπαιζε με τους φίλους του στα διαλείμματα, με ποιο ζώο ή χρώμα θα παρομοίαζε τους φίλους και τους δασκάλους του… Επιστρατεύστε χιούμορ και φαντασία και δεν θα χορταίνετε να βλέπετε αυτές τις συνεντεύξεις όσο μεγαλώνει. Είναι κάτι που μπορείς να αναπαράγεις ξανά και ξανά βλέποντάς το συνέχεια.

Πρωινό

Μπορεί όλες τις προηγούμενες μέρες της χρονιάς να τρέχετε για να προλάβετε όσα πρέπει να γίνουν πριν χτυπήσει το κουδούνι, ετοιμάζοντας συνήθως ένα απλό πρωινό αλλά τι θα λέγατε αυτήν ειδικά τη μέρα να υπερβείτε τον εαυτό σας; Φανταστείτε την έκπληξη των παιδιών όταν θα δουν στο τραπέζι τις αγαπημένες τους λιχουδιές μαζί με το γάλα (τηγανίτες ή κρέπες με μερέντα, ομελέτα, κτλ) και πόσο θα εντυπωθεί αυτή η μέρα ως ξεχωριστή και εξαιτίας αυτού του πρόσθετου λόγου!

Μπουγέλο

Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν έρθει ήδη βρεγμένα από το μπουγέλο που θα έχει προηγηθεί στο σχολείο. Γιατί λοιπόν να λείπετε κι εσείς από αυτή την τόσο αγαπημένη μαθητική παράδοση; Τα παιδιά θα λατρέψουν να σας βλέπουν να ξεχνάνε για λίγο δουλειές και υποχρεώσεις και να απολαμβάνετε τις στιγμές σας μαζί τους- ιδίως, αν έχουν καταφέρει να σας βρέξουν!

 

Αναστασία Μαργούτα

Ειδικός Παθολόγος MD, MSc, PhD

Ειδικ. στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ζυρίχης USZ

Emai: [email protected]

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: