facebook pixel pageview

Εγκέφαλος: Πόσο κοντά βρίσκεσαι με την άνοια;

Brain diseases alzheimer dementia

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρεις προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους. Από την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου εκφύονται νεύρα και ξεκινά ο νωτιαίος μυελός. Η βάση του εγκεφαλικού κρανίου έρχεται σε σχέση με την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου και διαθέτει αντίστοιχα τρήματα για την δίοδο των κρανιακών νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Από τα τρήματα αυτά περνούν επίσης τα διάφορα αγγεία για την αιμάτωση του εγκεφάλου. Η άνω και οι πλάγιες επιφάνειες του εγκεφάλου αποτελούν τον εγκεφαλικό φλοιό και έρχονται σε σχέση με τον θόλο του κρανίου. Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες, οι οποίοι δέχονται, επεξεργάζονται και μεταβιβάζουν ερεθίσματα. Εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου, τα κέντρα, είναι υπεύθυνες για τις αισθήσεις, την αντίληψη, τον έλεγχο και το συντονισμό των μυϊκών κινήσεων και τις άλλες λειτουργίες . Στον εγκέφαλο εντοπίζονται επίσης κέντρα και νευρικές οδοί, που σχετίζονται με τη ρύθμιση της δραστηριότητας των οργάνων. Ο εγκέφαλος χωρίζεται ανατομικά σε τρεις περιοχές οι οποίες είναι τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, το στέλεχος και την παρεγκεφαλίδα.

 

  • Το ήξερες ότι ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του βάρους ενός ατόμου αλλά χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων του;

 

10 tips ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

 

Διώξε την άνοια…

 

Ο εγκέφαλος, λοιπόν, είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανό μας και είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη σωστή λειτουργία του. Κατά καιρούς, η μνήμη μας προδίδει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρακάτω θα αναφερθούν μερικά ¨μυστικά¨ για την σωστή λειτουργία του… Από το να μην αφήνετε το μυαλό σας να τεμπελιάζει, μέχρι το να εντάξετε λίγα λεπτά γυμναστικής στο καθημερινό σας πρόγραμμα, μπορούν να τονώσουν τη μνήμη σας!

 

  • Διαβάστε βιβλία, λύστε σταυρόλεξα ή sudoku, παίξτε σκάκι ή επιτραπέζια μνήμης, μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα.
  • Κοινωνικοποιηθείτε! Επιδιώξτε συναντήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας και βγείτε έξω!
  • Οργανώστε το σπίτι σας μέχρι και την παραμικρή του λεπτομέρεια! Αν γενικά στο πρόγραμμά σας επικρατεί ακαταστασία, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεχνάτε.
  • Σημειώστε επακριβώς τι θέλετε να κάνετε. Φτιάξτε λίστα με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε από το σουπερμάρκετ.
  • Διαλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα βάζετε πάντα τα κλειδιά σας ή αντικείμενα που χρησιμοποιείται συχνά. Οργανώστε και πολλές άλλες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!
  • Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, γιατί είναι πολύ πιθανότερο να θυμάστε τις σχετικές λεπτομέρειες μελλοντικά. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι από τους χειρότερους εχθρούς της διαταραχής της μνήμης.
  • Γυμναστείτε κάθε μέρα για λίγα λεπτά
  • Τραφείτε υγιεινά! Τρόφιμα όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλο) ακονίζουν τον μυαλό μας!
  • Ακούστε ήρεμη ή κλασσική μουσική, σας επιβραβεύει για αυτήν την επιλογή!
  • Κοιμηθείτε επαρκώς και συνεχόμενα για τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως, βοηθήστε τα κύτταρα του εγκεφάλου σας να ξεκουραστούν και να ελαττώσουν τους ρυθμούς τους.

Δώστε ζωή στον εγκέφαλό σας και σεβαστείτε τον για να σας σεβαστεί. Αν δείτε ότι αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα με την μνήμη σας μην διστάσετε να μιλήσετε με τον σύμβουλο υγείας σας ή τον φαρμακοποιό σας δοκιμάζοντας κάποιο εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για να σας βοηθήσει.

 

Παραπομπές

1. Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου, 22 Ιουλιου 2021

 

Αναστασία Μαργούτα

Ειδικός Παθολόγος MD, MSc, PhD

Ειδικ. στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ζυρίχης USZ

Emai: [email protected]

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: